2014 vine cu cel mai slab start pentru leu din ultimii 4 ani, potrivit Equity Invest

1,6% este deprecierea inregistrata de leu in primele 27 zile din 2014 pe pietele financiare. Firma de brokeraj Equity Invest raporteaza astfel faptul ca leul inregistreaza cel mai slab inceput de an din ultimii patru. Dolarul American a inceput sa fie foarte cumparat in aceasta perioada, iar deprecierea altor monede s-a simtit si in raport cu euro, in aceasta categorie intrand si leul.

Cosmin Enache, director general adjunct al companiei a spus ca datorita dolarului care ofera riscuri mai mici si randament in crestere, capitalurile speculative si-au facut iesirea din zona emergenta. Leul a resimtit aproape cel mai mult aceasta  cadere, avand in vedere si restul monedelor din regiune care s-au depreciat la randul lor. In prima saptamana din acest an, Coroana ceha si zlotul au inregistrat si ele scaderi de aproximativ 0,6% iar cea mai mare depreciere intre monedele din regiune a avut-o forintul, inregistrand 1,1 %.

Despre ce a determinat a doua etapa de depreciere a leului am citit in declaratia Equity Invest de pe capital. BNR a continuat ciclul de relaxare a politicii monetare pe care l-a inceput in anul 2013. Desi anul trecut pe fondul scaderii dobanzii de referinta s-au inregistrat influente reduse asupra monedei nationale, Cosmin Enache spune ca teoretic, anul acesta este  posibil sa se inregistreze o anumita depreciere.

Fluctuatiile majore au fost inregistrate de leu doar in prima parte a lunii ianuarie.Ulterior, leul a mai inregistrat variatii insa mult mai mici. Monedele regionale au fost sustinute datorita faptului ca piata Americana a muncii a inregistrat rezultate slabe. Astfel, a crescut oarecum pofta pentru risc si cel putin in cazul leului, deprecierea a fost oprita. Momentan, foarte mult de castigat au cei care exporta.Exista insa si neajunsuri create de aceasta depreciere a leului. Mai exact, atat persoanele cat si firmele care au la momentul de fata credite in euro, vor avea de suferit de pe urma deprecierii leului. Ei sunt cei care isi doresc revenirea leului.

La inceputul anului 2013 se anunta intrarea Romaniei intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara, care a si inceput anul trecut; apoi, in prima luna din 2014 BNR a hotarat reducerea dobanzii cheie la 3,75%; mai mult,  surplusul de lichiditati pe piata a crescut din cauza celor 4 miliarde de lei eliberate catre banci, iar acest lucru s-a intamplat deoarece Banca Nationala a scazut si ratele rezervelor minime obligatorii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *