Afla totul despre Turnul Eiffel

Nu exista un monument care sa simbolizeze mai bine Franta la nivel mondial decat Turnul Eiffel din Paris. Acesta a fost finalizat in anul 1889. Constructia acestuia s-a intins pe o perioada de 2 ani 2 luni si 5 zile.

Lucruri pe care probabil nu le stiai despre turnul Eiffel:

  • Turnul nu a fost initial un proiect favorizat de Gustav Eiffel. Acesta a fost proiectat de Maurice Kechlin si Emile Nouguier. Gustav Eiffel s-a ocupat de proiect mai tarziu dupa ce a achizitionat planul si patentul proiectului.
  • Turnul Eiffel este unul ce aduna mai multe numere: 300 de muncitori, 18,038 de piese de otel, 2.5 milioane de nituri si 10 000 de tone. Toate aceste numere se concretizeaza intr-un turn de 300 de metri intaltime, 324 daca e sa luam in considerare si inaltmea antenei plasate in varf.
  • La momentul constructiei turnul era cea mai inalta cladire din lume. Eiffel a fost depasit in inaltime in anul 1930 cand a fost construita Chrysler Building din New York, cladire ce avea 319 metri inaltime.
  • Initial cladirea a fost proiectata sa fie folosita pentru doar 20 de ani. In 1909 cand guvernul si armata franceza nu au mai avut nevoie de el acesta trebuia demolat, insa orasul Paris a decis sa il mentina.
  • Tunul nu este pictat intr-o culoare uniforma. Pentru a contracara perspectiva atmosferica turnul este pictat mai inchis in partea de sus si este folosita o culoare treptat mai deschisa in partea de baza.
  • In privinta vopselei, la fiecare 7 ani sunt folosite 50 – 60 de tone de vopsea pentru a proteja turnul de  rugina.
  • Turnul Eiffel nu este doar o atractie turistica. Acesta serveste drept sediu pentru un ziar, un oficiu postal, un teatrtu si primul nivel devine in fiecare sezon rece un patinoar.
  • Este unul din cele mai vizitate monumente din lume. Acesta atrage mai bine de 7 milioane de vizitatori in fiecare an. Turnul este cel mai vizitat monument platit din lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.