Afla totul despre Turnul Eiffel

Nu exista un monument care sa simbolizeze mai bine Franta la nivel mondial decat Turnul Eiffel din Paris. Acesta a fost finalizat in anul 1889. Constructia acestuia s-a intins pe o perioada de 2 ani 2 luni si 5 zile.

Lucruri pe care probabil nu le stiai despre turnul Eiffel:

  • Turnul nu a fost initial un proiect favorizat de Gustav Eiffel. Acesta a fost proiectat de Maurice Kechlin si Emile Nouguier. Gustav Eiffel s-a ocupat de proiect mai tarziu dupa ce a achizitionat planul si patentul proiectului.
  • Turnul Eiffel este unul ce aduna mai multe numere: 300 de muncitori, 18,038 de piese de otel, 2.5 milioane de nituri si 10 000 de tone. Toate aceste numere se concretizeaza intr-un turn de 300 de metri intaltime, 324 daca e sa luam in considerare si inaltmea antenei plasate in varf.
  • La momentul constructiei turnul era cea mai inalta cladire din lume. Eiffel a fost depasit in inaltime in anul 1930 cand a fost construita Chrysler Building din New York, cladire ce avea 319 metri inaltime.
  • Initial cladirea a fost proiectata sa fie folosita pentru doar 20 de ani. In 1909 cand guvernul si armata franceza nu au mai avut nevoie de el acesta trebuia demolat, insa orasul Paris a decis sa il mentina.
  • Tunul nu este pictat intr-o culoare uniforma. Pentru a contracara perspectiva atmosferica turnul este pictat mai inchis in partea de sus si este folosita o culoare treptat mai deschisa in partea de baza.
  • In privinta vopselei, la fiecare 7 ani sunt folosite 50 – 60 de tone de vopsea pentru a proteja turnul de  rugina.
  • Turnul Eiffel nu este doar o atractie turistica. Acesta serveste drept sediu pentru un ziar, un oficiu postal, un teatrtu si primul nivel devine in fiecare sezon rece un patinoar.
  • Este unul din cele mai vizitate monumente din lume. Acesta atrage mai bine de 7 milioane de vizitatori in fiecare an. Turnul este cel mai vizitat monument platit din lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *