Afla totul despre vulcanii activi din lume!

Vulcanii sunt printre cele mai mai forte ale naturii si o demonstratie ca omul nu poate fi in controlul naturii. In momentele in care acestea erup nu putem face nimic decat sa ne dam din calea lor. In momentul de fata se estimeaza ca sunt aproximativ 1500 de vulcani activi imprasiati pe mapamond. Majoritatea acestora sunt pozitionati in Cercul de Foc din Pacific.

Mt. Merapi

In traducere libera Mt Merapi inseamna Muntele de Foc. Numele pare a se potrivi cu acesta intrucat are o activitate de mai bine de 10 000 de ani. Vulcanul este localizat in Yogyakarta in Indonezia.  Orasul este rezidenta catorva mii de locuitor. Acesta este cel mai activ vulcan din cei 130 pe care ii are Indonezia. Localizat in Cercul de Foc, vulcanul a ajuns sa ia multe vieti. Se crede ca acest vulcan este responsabil pentru decaderea imperiului Hindu Mataram. Viteza de eruptie este de 70-100 de mile pe ora, Ultima eruptie vulcanica a avut loc in anul 2006 si a cauzat 130 de morti si lasat mai bin de 300 000 de oameni fara casa.

Santa Maria

Acest vulcan este cel mai activ vulcan din secolul 20. Localizat la 130 de kilometri de cel mai apropiat oras Guatemala si acesta este plasat in Cercul de Foc al Pacificului. Craterul din Santa Miara a fost format in urma unei explozii de proportii din anul 1902. Eruptiile vulcanice sunt provocate de miscarile placilor techtonice Cocos si a Caraibelor. ultima eruptie a fost in inregistrata in marie 2011.

Ulawun

Ulawun este localizat in Papa Noua Guinee si a inceput sa erupa incepand cu secolul 18. De atunci acesta a erupt de 22 de ori. Din toate aceste eruptii, cea din anul 1980 a fost cea mai mare. Vulcanul a eliberat cenusa la 18 kilometri inaltime ce a devastat imprejurimile pe o raza de 20 de kilometri. Expertii spun ca vulcanul este in perioada sa de apogeu si ca de acum va incepe sa decada. Ultima eruptie vulcania a fost inregistrata in 2010 si a imprastiat cenusa vulcanica la o inaltime de 3.7 kilometri.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *