Al saptelea rand al Sistemului Periodic al Elementelor a fost completat

In sfarsit, al saptelea rand al sistemului periodic al elementelor a fost umplut, prin adaugarea a patru noi elemente. Desi existenta lor a fost prezisa cu mult timp in urma, abia acum au fost oficial descoperite si adaugate in tabel si pot fi denumite dupa placut cercetatorilor.

Pana acum, elementele cu numerele atomice 113, 115, 117 si 118 au simbolurile Uut, Uup, Uus si, respectiv, Uuo, prescurtari ale celor patru numere in limba latina. Acest lucru se va schimba insa, in curand, datorita oamenilor de stiinta din Statele Unite ale Americii, Rusia si Japonia. Numerele atomice reprezinta numarul de protoni din fiecare atom.

Descoperirea noilor elemente

Elementul 113 a fost descoperit oficial de cercetatorii de la institutul RIKEN din Wako. Elementul 118 a fost descoperit gratie colaborarii dintre Joint Institute for Nuclear Research din Dubna, Rusia si Lawrence Livemore National Laboratory din California, SUA. Elementele 115 si 117 au fost descoperite tot in urma colaborarii dintre cele doua mari institute, la care se adauga si Oak Ridge National Laboratory din Oak Ridge, Tennessee.

Cele patru descoperiri au fost omologate de Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata (IUPAC) pe 30 decembrie 2015, insemnand ca procesul de numire a lor poate incepe. Cercetatorii au dreptul sa numeasca elementul dupa bunul lor plac, echipa japoneza propunand numele „Japoniu” pentru elementul 113.

Profesorul Jan Reedijk, presedintele diviziei de chimie anorganica de la IUPAC a declarat ca, comunitatea stiintifica a chimistilor aplauda eforturile prestigioaselor institute de cercetare pentru a umple si al saptelea rand al tabelului periodic. Elementele nu apar in mod natural si pot fi produse doar in laborator, prin bombardarea de nuclee mai usoare, intr-un proces asemantor fuziunii solare. Ele exista doar pentru o fractiune de secunda, de aceea descoperirea lor a fost dificila.

Desi tabelul pare acum oarecum complet, elementul 118 nu constituie sfarsitul acestuia in realitate. Echipa japoneza in frunte cu Kosuke Morita deja priveste spre teritoriul neexplorat al elementului 119 si nu numai.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *