
Facem diferite greseli. Sigur ca este omeneste sa gresim. Cu totii facem erori pe care le realizam si le corectam sau nu. Fiecare persoana isi face viata dupa bunul plac. Se intampla insa uneori ca lucrurile sa nu fie tocmai asa cum ne-am dori. Datorita faptului ca amanam anumite lucruri ajungem sa fim ineficienti sau sa avem de pierdut pe plan profesional.
Primul pas in a obtine eficienta este sa recunoastem fapul ca facem anumite greseli. Cu totii amanam. S-ar zice ca amanarea tine de natura umana. Indiferent de cat de urgente sunt, evitam anumite tipuri de sarcini – cele prea complexe (ex. dezvoltarea unui plan de lucru detaliat), neplacute (ex. oferirea de feedback corectiv), sau plictisitoare (ex. lectura unui articol tehnic). Data viitoare cand amanati ori preferati sa faceti orice altceva decat o sarcina care stiti sigur ca este importanta si urgenta, ganditi-va daca nu face parte din una dintre aceste categorii si incercati sa apreciati costul pe termen lung al amanarii. |n fond, avem cu totii motive „bune” pentru a nu merge de la bun inceput la dentist, atunci cand ne „jeneaza” o masea, dar atunci cand ne trezim la 3 dimineata cu o durere insuportabila, am da orice sa ne fi dus mai din timp!
Perfectionismul inseamna sa iti pierzi foarte mult timp asupra absolut tuturor detaliilor in incercarea de a atinge, evident, perfectiunea. Uneori acest lucru este dezirabil – sunt meserii in care si cel mai mic aspect este esential. Sa recunoastem insa ca, in majoritatea activitatilor, nu toate detaliile sunt vitale pentru succesul dorit. Pana la urma, perfectionismul inseamna sa uiti sa pastrezi echilibrul intre rezultate si eficienta, prin alocarea unui volum foarte mare de timp asupra lucrurilor mai putin importante, in detrimentul altor sarcini si respectarii termenelor limita. Intreruperile sunt inevitabile.
In momentul in care ne dorim sa facem progres, sunt foarte importante aceste lucruri. Asadar, acesta este cea mai buna „reteta” a succesului.
Comentarii