China isi extinde orasele

China Teren

China TerenPentru a crea un pamant mai plat pentru orasele ce cresc foarte repede in vestul Chinei, planuitorii locali cresc in luarea unor masuri drastice stricand varfurile de munte si umpland vaile cu basculante pline de nisip. Impactul unor proiecte atat de masive terasamente vor fi concentrate pe conditiile de sol, eroziuni, apelor subterane si alti factori de mediu raman necunoscuti. Nu este clar daca pamantul va furniza sprijin structural adecvat pentru cladirile inalte, insa nu putem sti cu siguranta fiindca, constructiile pe fundatii instabile a dus la rasturnarile cladirilor in crestere in general in China.

Trei oameni de stiinta de la Scoala de Stiinte a Mediului si Inginerie de la Universitatea Chang’an in Xi’an saptamana trecuta a publicat comentarii puternice in jurnalul Nature, avertizand ca terasamentele de la aceasta scara fara sprijin stiintific este o nebunie. Ca exemplu, ei au scos in evidenta orasul Yan’an, in provincia centrala a Chinei, Shaanxi, unde proiectantii incearca sa dubleze zona actuala a orasului producand pamant uniform de 78.5 kilometri patrati.

Din pacate, oamenii de stiinta au marginalizat in mare masura procesul de proiectare. In Yan’an cercetarea a inceput la 3 luni dupa ce au inceput excavarile. Testele de laborator ar putea fi stabilit continutul de umiditate perfect necesar pentru a imputernici fundatiile slabe.

Proiectele de inlaturare a varfurilor de munti de altundeva din China fac dezastru asupra mediului. In apropierea orasului central Shiyan, oamenii de stinta au spus ca schimbarea dealurilor in teren plat au cauzat alunecari de teren si indundatii si au alterat cursul apelor. In apropierea orasului vestic Lanzhou, unde proiectele de mutare a terenului sunt in constructie, cercetatorii au estimat ca eroziunea pamantului va creste cu 10 la % si concentratia particulelor de praf din aer va creste pana la aproape 50 la %.

De aceea se pare ca proiectantii chinezi nu prea se gandesc la consecinte si se joaca cu natura.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *