Despre criza din Ucraina

De pe data de 18 februarie, Ucraina se afla intr-o criza. Astazi revedem toate evenimentele de atunci pana astazi. Pe data de 18 februarie, trupele Berkut au lansat un asalt prin care au dorit sa evacueze Piata independentei din Kiev ocupata deja de trei luni.

Dupa doua zile, manifestantii preiau din nou controlul Pietei Independentei. In doar trei zile se inregistreaza peste 80 de morti.

Desi pe 21 februarie presedintele alaturi de reprezentantii opozitiei au semnat un acord ce privea iesirea din criza, alegeri anticipate si formarea unui nou guvern, nimic nu a mai fost pus in aplicare.

O zi mai tarziu, presedintele Ianukovici este destituit din functie de parlamentul ucrainean. Tot atunci, Iulia Timosenko este eliberata printr-o rezolutia a Parlamentului si apare in Piata Independentei unde este aplaudata de peste 50.000 de persoane.

In data de 23 februarie, in functia de presedinte interimar al Ucrainei intra Oleksandr Turcinov. O zi mai tarziu se vorbeste si despre pericolul colapsului economic in care se afla Ucraina. Peste 35 miliarde de dolari sunt necesari pentru urmatorii doi ani.

Urmeaza perioada in care Rusia contesta legitimitatea noii puteri. Pe data de 25 februarie, liderul miscarii de contestare, Vitali Kliciko alaturi de guvernatorul prorus al Harkivului, Mihailo Dobkin anunta ca vor candida la alegerile prezidentiale.

Rusia pare sa intervina din ce in ce mai mult. Pe 26 februarie Rusia plaseaza trupe in stare de alerta de-a lungul frontierei cu Ucraina. Pe 28 februarie Kiev-ul acuza moscova ca incearca sa invadeze Ucraina. Persoane inarmate au preluat controlul a doua aeroporturi si peste 2000 de militari rusi au fost transportati pe aeroportul militar Gvardeiskoie, aproape de Simferopol.

Dupa 1 martie, situatia s-a agravat. Rusia sporeste contingentul din Crimeea cu 6000 militari si 30 de blindate. La Donetk, 10000 de persoane protesteaza fata de noile autoritati de la Kiev.

Consiliul de securitate ONU realizeaza o intrunire de urgenta intrucat Vladimir Putin aninta o eventuala interventie militara in Ucraina. Armata ucraineana este in stare de alerta.

Un comentariu la „Despre criza din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *