Despre oxigen

Dupa cum bine stii, oxigenul este unul dintre cele mai importante elemente pentru sustinerea vietii pe pamant. Toata viata de pe pamant se bazeaza pe patru elemente de baza si anume, carbonul, hidrogenul, oxigenul si azotul, pe langa alte doua elemente importante cum sunt sulful si fosforul. Cele mai abundente dintre toate acestea este evident, oxigenul.

Acest gaz este un suport foarte important pentru viata, asa cum o stim astazi pe pamant, din moment ce este folosit pentru respiratia aeroba, tipul de respiratie majoritar folosit de catre organismele de pe pamant.Din punct de vedere chimic, oxigenul este un nemetal, care se afla in stare gazoasa la temperatura camerei. Are numarul atomic 8 si numarul de masa 16.

Oxigenul a fost absent de pe pamant pana in urma cu 2,5 miliarde de ani in urma. Dupa aparitia primelor organisme autotrofice, oxigenul atmosferic a inceput sa apara. Eventuala suprasarcina de oxigen a culminat cu disparitia organismelor anaerobice, dand nastere la o multime de forme de viata aerobe, care au pavat drumul catre viata asa cum o stim in ziua de azi.

Oxigenul a fost descoperit de catre farmacistul suedez Carl Wilhelm Scheele in jurul anului 1771. Totusi, Joseph Priestley este cunoscut ca fiind promotorul acestei descoperiri (1774), deoarece Scheele nu si-a facut publica descoperirea decat pana in 1777.

Oxigenul, gasit cel mai adesea in forma de dioxigen, O2, este un gaz inodor, incolor si insipid, la temperatura camerei. Ozonul, O3, este foarte nociv pentru oameni. Din fericire, acesta este foarte rar intalnit la suprafata pamantului. Ozonul formeaza stratul de ozon din atmosfera noastra, strat care se ocupa cu blocarea radiatiilor UV care vin de la soare. Oxigenul poate fi lichefiat la o temperatura de -183 °C (punctul de fierbere a oxigenului) si solidificat la o temperatura de -219 °C (punctul de topire al oxigenului). Oxigenul in stare solida si lichida are o culoare albastra difuza.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *