Dulciurile si memoria

Cercetaorii spun ca exista o stransa legatura intre nivelul de zahar din sange si declinul cognitiv, afectarea memoriei pe termen lung. Asta in principal pentru persoanele mai in varsta. Este oarecum normal ca pentru persoanele in varsta sa se ajunga la pierderi de memorie. Iar sanatatea din acest punct de vedere inseamna si grija fata de consumul de dulce. Mai mult decat atat, asa cum spun medicii de la Spitalul Universitar Charite din Berlin se pare ca scaderea nivelului este o imbunatatire pentru functia cognitiva.

Studiul facut in acest sens arata ca efectele sunt uimitoare. Nu mai putin de 141 de persoane au fost testate intr-un mod simplu. Participantii avea o varsta medie de 63 de ani. Acestora li s-a testat nivelul de zahar din sange si prin atentia acordata hippocampusului acestora li s-a dat un test. In mai putin de juamtate de ora dupa consumul de dulciuri, de zahar participantii nu au putut sa isi aduca aminte o lista de cuvinte si imagini, de un maxim 15 la numar. Spre deosebire de cei care nu au consumar zahar si au reusit sa isi aduca aminte rezultatul este unul clar si tinteste catre cat de mult se imbunatateste functia cognitiva.

Exista deja o certitudine a faptului ca diabetul de tip 2 este cel care in timp si la o varsta mai inaintata poate sa duca pana la riscul de a dezvolta boala uitarii, numita in termeni de specialitate Alzheimer. Insa o data cu acest studiu se dovedeste ca dulciurile, nivelul de zahar in sange, afecteaza memoria chiar si cand nu este vorba de pacienti ce sunt diagnosticati cu diabet.

Si studiul nu devine doar o avertizare de vreme ce statisticile arata cifre ingrijoratoare: unul din 3 persoane care trec de pragul de 65 de ani e predispusa la dementa.  In astfel de conditii cel putin a incerca sa se pastreze limitele a ceea ce starea de sanatate inseamna este un prim pas de educatie alimentara.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *