Gladiatorii in Roma Antica

Am vazut cu totii foarte multi gladiatori in filme si in reclame, insa povestile acestora sunt mereu glorificate, descrierea acestora fiind departe de cea adevarata. Fie ca crezi sau nu, gladiatorii erau tratati ca prostituatele si erau condamnati la o viata de abuzuri si izolare. Gladiatorii erau clasificati in functie de abilitatile lor de lupta si, in functie de acestea, primeau arme si armuri care se potriveau nevoilor lor. In continuare vom vorbi despre ce erau gladiatorii si ce faceau ei.

Gladiatorii erau atleti cat si oameni care erau folositi pentru amuzamentul publicului in Roma Antica. Gladiatorii erau antrenati in cele mai dure conditii posibile, pentru ca, eventual sa ajunga sa se lupte cu alti gladiatori, infractori sau chiar si animale salbatice. Cu toate ca gladiatorii si luptele gladiatoriale erau foarte renumite si apreciate de public, gladiatorii erau tratati ca slavi si dispretuiti de societate. Chiar si dupa ce mureau, gladiatorii nu erau trimisi pe lumea cealalta cu onoruri, asa cum se intampla in filme, deoarece, chiar si morti fiind, acestia nu erau acceptati de catre public. Gladiatorii erau impartiti in diferite categorii, fiecare dispunand de armura, armele si echipamentul specific tipului sau. In general, gladiatorii erau impartiti in functie de abilitatile lor de lupta, insa uneori puteau fi impartiti si in functie de zona geografica de unde proveneau.

Este foarte trist sa ne gandim ca oamenii care le ofereau clasei de romane de aristocrati o asemenea doza de divertisment, erau obligati sa traiasca in izolare, fiind considerati niste rebuturi ale societatii. Cu toate acestea, existau foarte multi oameni care se ofereau voluntari pentru a deveni gladiatori, in schimbul unei lefe modice si a aprecierii de catre cei din jur atunci cand castigau. Totusi, pentru a deveni gladiator voluntar trebuia din start sa te obisnuiesti cu ideea ca s-ar putea sa mori oricand.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *