
Anual 137 de milioane de nasteri au loc. Aproximativ 10% sunt nasteri cu riscuri si complicatii, nasteri ce aduce probleme atat copilului cat si mamei. Desi un subiect intens dezbatut si cu tinta catre greseala de a alege metoda de cezariana cand nu este cazul nasterea naturala ar putea aduce blocarea copilului in canalul nasterii. Si cum aceasta este inca o problema in medicina un mecanic auto a avut se pare revelatia vietii sale.
O idee ce vine inspirata dintr-un clip pe cat de interesant pe atat de intrigant: cum sa scoti un dop dintr-o sticla. Se pare ca Jorge Odón s-a gandit ca ar putea sa construiasca un dispozitiv care sa ajute copilul cand se ajunge la un blocaj, o metoda minim invaziva si mai cu seama una care sa pune accent pe posibilitatea de a continua cu nasterea naturala. Acum ii poarta numele; un dispozitiv care abia ce a fost conceput insa care a cunoscut succesul prin solicitarile primite pentru a fi testat. Intr-un mod practic vorbind cu ajutorul acestui dispozitiv se introduce un punga de plastic menita sa „prinda” capul bebelusului, o punga ce se umfla cu aer si ce poate fi trasa o data cu bebelusul.
La baza problemelor sta o oarecare proasta ingrijrie si decizie. Insa se coreleaza si cu situatia financiara caci acolo unde fie tara este subdezvoltata fie pur si simplu viitoarea mamica nu isi permite o interventie chirurgicala se ajunge in punctul chinuitor de a avea copilul blocat. Capul prea mare este explicatia pentru cazurile in care apare distocia. Tocmai cand se credea ca in varianta moderna din ce in ce mai multe femei opteaza pentru cezariana pentru a scapa oarecum de chinurile nasterii. Asta cand credeam ca am ajuns intr-o lume dezvoltata cand nasterile nu impun probleme de genul deciziilor in prealabil pentru metoda aleasa.
Comentarii