Istoria Halloween-ului

31 octombrie marcheaza sarbatoarea numita „Halloween”. Desi vine de la straini, americanii fiind cei care respecta aceasta data in timp multe alte culturi au imprumutat aceasta tendinta. Pentru noi un motiv de a sarbatori, un motiv de a petrece. Insa la origini vine cu o semnificatie mult mai profunda decat atat.

Monstri, masti uracioase si sperieturi. De unde vin aceste concepte si de ce definesc sarbatoarea „Halloween”? In urma cu 20o0 de ani purta numele de All Hallows Eve si se refera la ziua in care paganii erau trecuti in randul religiei pentru ca a doua zi marca ziua tuturor sfintilor in religia catolica. Dar explicatia pentru ceea ce aceasta sarbatoare este se refera la diferite sensuri. Unii o coreleaza cu Samhain, momentul de trecere de la sezonul cald la cel rece, zi de recolta. Altii spun ca este noaptea in care spiritele celor morti se intorc pe pamant si isi cauta drumul. Este practic noaptea in care sufletele ratacite isi cauta locul din care au plecat. Tocmai din ideea ca acestea trebuie sa ramana „dincolo” spiritele trebuiesc speriate.

Pe principiul „pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti” oamenii au dezvoltat aceasta sarbatoare, desi este pagana, ritual menit sa ii sperie pe cei morti pentru ca sufletele lor sa nu bantuiasca lumea celor pamanteni. De aici intreaga nebunie cu costume si masti, cu ideea ca trebuie sa arati cat mai uracios.

Pastrata si astazi in diferite forme seara de 31 octombrie este pentru multi un moment in care vor vizita cimitirele si vor aprinde lumanari pentru ca cei ce odihnesc acolo sa isi gaseasca calea si lumina in lumea celor drepti, in lumea spirituala.

Cu toate acestea unii gasesc doar un motiv in plus de a sarbatori. Este amuzant si face deliciul copiilor in special. Cu totul diferit de ceea ce la origini este Halloween este un moment creativ si pur comercial prin ceea ce promoveaza- desigur, costumele.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *