Lucruri necunoscute din Antarctica

Antarctica
Antarctica

Antarctica este continentul cel mai sudic de pe glob. Acesta este situat la polul Sud si este incojurat in totalitate de ocean. Doar 2% din suprafata continentului nu este acoperita cu gheata, restul de 98% este acoperit cu gheata, zapada si iceberguri.

Cei mai mari si mai inalti icebergi sunt prezenti pe continentul rece. Cel mai mare iceberg este denumit B-15 si are 295 km lungime si 37 km latime. Suprafata totala a acesui iceberg este de aproximativ 11 000 km patrati.

Conditiile de pe continent sunt foarte asemanatoare cu cele de pe Marte. De aceea cei de la North American Space Agency (NASA) au realizat multe teste pentru prototipuri alte tehnologii. Programul in care se efectueaza aceste teste este numit Antarctic Space Analog Program.

Antarctica este considerat geografic drept desert. Asta deoarece pe an cantitatea de pricipitatii este foarte redusa. De asemenea cea mai mica temperatura inregistrata pe glob a fost inregistrata pe continentul de gheata si a fost de – 89.4 grade. Temperatura medie este de -34.4 grade Celsius.

La poli soarele ajunge sa straluceasca foarte putin in fiecare an. Mai exact 6 luni de zile este zi is 6 luni este noapte. Acest lucru se intampla datorita inclinatiei pamantului si pozitionarii acestuia fata de soare.

Este singurul continent din lume care nu are o economie. Pe suprafata acestuia nu exista nici macar o singura activitate economica. Singurul lucru care s-ar apropia de o activitate economica ar fi putinii turisti care ajung pe marginile continentului. Chiar daca se pescuieste in Antarctica, marfa ajunge sa fie comercializata in alte locatii. In Antarctica sunt plasate doar statii de cercetare, care nu pot fi considerate ca fiind activitati economice.

Nu exista un guvern. Multe tari au incercat sa preia continentul sub conducere lor insa fara succes. In anul 1959 12 tari au semnat Antarctic Treaty Sistem care specula ca Antarctica este un tinut neutru din punct de vedere politic si va fi folosit doar in scopuri de cercetare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *