
In mod simbolic se spune ca lumina iti aduce o noua viziune; a te lumina insemnand sa gasesti cea mai buna cale, de a gasi solutii. In termeni medicali ar insemna sa stimulezi creierul. Acum insa asta s-a si dovedit; un studiu recent arata ca lumina poate la propriu si nu numai la figurat sa stimuleze creierul.
Cercetatorii de la Universitatea din Montreal si de la Brigham and Women’s Hospital din Boston sunt cei care au pus bazele unui astfel de studiu. Adevarul lor este ca functiile cognitive se intensifica cand suntem expusi la lumina, pentru ca se intra intr-o stare de veghe. Si mai surprinzator este faptul ca acest efect este atat pentru oameni normali cat si pentru cei care sufera de orbire. De fapt explicatia pura se rezuma la faptul ca in contact cu o sursa de lumina creierul uman intra intr-o stare de ebulitie, lumina care are ca si efect energizant pentru celulele creierului.
Este normal ai putea crede caci in momentul in care folosesti lumina este aproape sigur ca nu te va fura somnul. Dar cum se explica totusi faptul ca cei care sunt privati de vaz pot sa manifeste aceleasi efecte, de vreme ce ei nu fac diferenta intre ce este lumina si ce este intuneric? Explicatia in acest caz ne arata ca suntem capabili de a detecta lumina cu ajutorul fotoreceptorilor situati in stratul celulelor ganglionare ale retinei. Deci nu numai vazul este cel pe care ne bazam. Ai patit sa te trezesti din somn stiind ca lumina este aprinsa, chiar daca nu ai fost vizual in contact direct cu aceasta?
Pana la urma acest studiu intensifica aceleasi idei pe care le stiam si anume faptul ca lumina este in factor pentru orele de munca pe cand intunericul dicteaza nevoia de odihna.
Comentarii