Monica Lewinsky vorbeste despre Internet

MONICA-716 ani dupa ce s-a confruntat cu natiunea ca fiind acea femeie, si 10 ani dupa interviul sau major, Monica Lewinsky ne vorbeste in revista Vanity Fair in care scrie despre aventura sa amoroasa cu presedintele Bill Clinton. In aceasta revista, Lewinsky vorbeste despre pata care a urmat de atunci, si cum i-a afectat atat de negativ viata sentimentala, cariera si respectul de sine.

Dar cel mai interesant este perspectiva Monicai despre internet, si ceea ce numeste ea, cultura umilintei care a crescut impreuna cu cresterea social media.

Lewinsky isi deschide piesa cu o anecdota din 2001. Aceasta a fost pe scena la Cooper Union ca parte din filmare a unui documentar HBO cand un membru din audienta a intrebat-o ceva umilitor. Aceasta spune ca a fost uluita, dar dupa cum spune ea, din fericire, era inca 2001, inainte de ascensiunea internetului.

Daca acel moment stanjenitor de la Cooper Union ar fi fost difuzat cu cativa ani mai tarziu, cu ascensiunea social media, umilirea ar fi fost si mai devastatoare. Acel clip a devenit viral pe Twitter, YouTube, Facebook, TMZ, Gawker.

Contemplarea neiertatoare a internetului

Lewinsky scrie ca nu este singura, atunci cand vine vorba de umilirea in public online. Aceasta spune ca nimeni nu poate scapa de contemplarea neiertatoare a internetului, in care barfa, jumatatile de adevar si minciunile prind radacini si se raspandesc.

Doar intrebati-i pe James Franco, Anthony Weiner, Shia LaBeouf, Paula Dean, Avril Lavigne, Amanda Bynes, Rob Ford si alte celebritati care au fost tarati prin noroiul virtual. De asemenea sunt si victime tragice a cyber-umilintei, cum ar fi Hannah Smith, Tyler Clementi si Megan Meier, a caror suicid, dupa spusele Monicai Lewinsky i-a cauzat in special o tristete.

Lewinsky spune ca am creat, imprumutand cuvinte de la istoricul, Nicolaus Mills, o cultura a umilintei care nu numai ca incurajeaza dar si ii rasplateste pe cei care ii umilesc pe ceilalti.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *