Foarte multi dintre noi vor recunoaste ca au facut ceva mai multa economie in ceea ce priveste adevarul atunci cand au completat o cerere de la locul de munca sau cand au completat un chestionar pe un site de matrimoniale, si asta doar pentru a influenta oamenii de langa ei. Insa, un nou studiu realizat recent a descoperit ca retinerea de informatii negative poate avea un impact mai grav asupra oamenilor, decat adevarul. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca oamenii vor incepe sa gandeasca lucruri rele despre tine si nu vor mai avea incredere in persoana ta, daca omiti sa spui informatii. Astfel, cercetatorii recomanda sa spunem tot timpul adevarul, indiferent de cat de acru ar fi acesta.
Chiar mai mult decat atat, ai putea fi judecat negativ chiar si daca minti in sens pozitiv- cum ar fi donare de bani in scopuri caritabile sau voluntariat la o casa de copii, de exemplu.
Profesorul Michael Norton si echipa sa de cercetatori de la Harvard Business School au realizat mai multe experimente in acest sens. In primul experiment, acestia au scos in evidenta pericolele si capcanele care apar in spatele site-urilor de dating. Un total de 129 persoane au vazut profiluri online a unor persoane ce si-au completat spatiile libere, cu date personale. Rezultatele studiului au demonstrat ca majoritatea participantilor au ales sa creada profilurile celor care au dezvaluit mai multe informatii, mai degraba decat cei care nu au scris foarte multe despre ei. Profesorul Michael Norton considera ca oamenii judeca pe cei care refuza ofera mai multe detalii despre ei.
Minciuna are picioare scurte
In plus, nu trebuie ca stiinta sa iti spuna ca minciuna are picioare scurte. Minciuna este una din cele mai urate lucruri din lume si de care nu ar trebui sa te folosesti deloc. De cele mai multe ori, onestitatea- oricat de cruda ar fi ea- este mai apreciata decat minciuna. De asemenea, daca esti o persoana mincinoasa, oamenii vor incepe sa te evite si nici nu vor mai avea la fel de multa incredere in tine.
Comentarii