Pantofi sport fabricati prin imprimare 3D din gunoaie aruncate in ocean

adidas

Intr-un moment care coincide cu acordul legat de schimbarile climatice din Paris, gigantul fabricant de incaltaminte sportiva Adidas a prezentat publicului o noua pereche de pantofi revolutionara. Fabricati dintr-o combinatie de plastic gasit in ocean, poliester reciclat si plase de pescuit, acesti pantofi durabili au fost imprimati 3D in totalitate. Pentru moment, sunt doar un prototip, dar acest efort de colaborare cu compania Parley arata ce se poate face cu toate deseurile ce sunt in deriva in marile si oceanele de pe Pamant.

Imprimarea 3D este foarte avansata deja, oameni de stiinta din domeniul medical reusind chiar sa imprime structura inimii 3D, deci nu ar trebui sa fim surprinsi ca si o pereche de pantofi poate fi creata prin acest proces.

Stop poluarii oceanelor

Parley este o organizatie care urmareste sa puna capat definitiv poluarii oceanelor. Prin educatie si activism ei spera sa foloseasca proiecte de profil inalt pentru a atrage atentia asupra efectelor negative pe care le are omul asupra mediului marin. Adidas este membru fondator al acestei organizatii.

Plasticul, in general, nu este biodegradabil. Daca ajunge in ocean, poate ramane acolo pentru o perioada foarte lunga de timp. Poate dura pana la 20 de ani pana se descompune o punga de plastic iar o sticla de bautura din PET se descompune complet in 450 de ani. Omenirea a aruncat atat de multe deseuri plastice in mare incat acestea se aduna cu o viteza ametitoare in vartejuri uriase in multe locuri pe glob.

In nordul Oceanului Pacific exista un astfel de vartej, numit „Marea Pata de Gunoi a Pacificului”. Expertii sustin ca aceasta zona are destul plastic (din punct de vedere al suprafetei) incat sa poata acoperi intreaga suprafata a Statelor Unite ale Americii. Aceste gunoaie reprezinta un pericol enorm pentru vietatile marine, care se pot agata in deseurile de plastic sau il pot inghiti din greseala.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *