Pentru pofticiosi de cartofi: ce nu stiai despre French fries

In randul mancarurilor rapide si populare cartofii prajiti sunt nominalizati cu succes. Nu exista persoana care sa nu fi consumat o astfel de reteta si care sa nu aprecieze o astfel de mancare ca fiind delicioasa. Dar in egala masura pacatoasa caci nu face bine deloc pentru silueta si mai ales pentru ca modalitatea prin care se prajesc inseamna pe termen lung o amenintare pentru sanatate. Insa ce nu stiai despre acest fel de mancare este surprinzator:

  • Datarile arata ca primii care au consumat cartofii prajiti sunt belgienii in jurul anului 1680.
  • Cartofii prajiti sunt o amenintare pentru sanatate pentru ca exista si un aport prea mare de sare din continutul acestora.
  • Cartofii prajiti sau Frech fries sunt cu un continut mare de grasimi si nu numai. In primul rand grasimile trans sunt cele care pot provoca diabet, boli cardiovasculare si nu numai. In al doilea rand din cauza baii de ulei se formeaza acrilamida, o substanta care poate fi cancerigena.
  • Varianta ca si alternativa pentru prajire este alegerea unor cartofi dulci care sa se coaca in locul prajirii.
  • Americanii in medie 7 kilograme de cartofi pe an. Asta in varianta prajita.
  • Din productia anuala de cartofi doua treimi se consuma. Asta inseamna aproximativ 300 de milioane de tone.
  • Exista cartofi albastri, regasiti in America de Sud. Acestia capata aceasta culoare dupa gatire.
  • ONU a declarat ca acestia pot fi hrana viitorului, accesibili ca si pret si in conditiile in care lumea va fi din ce in ce mai infometata si costurile pentru a o hrani vor fi din ce in ce mai mari cartofii sunt o solutie.

Desigur in varianta moderna exista si tigai speciale cu ajutorul carora uleiul sa nu mai fie necesar sau cel putin nu intr-o cantitate atat de mare. Caci pana la urma ceea ce afecteaza tine de combinatia in ceea ce inseamna cartoful si ce rezulta in urma prajirii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *