
Se spune ca o fapta asumata este pe jumatate iertata. Nu te costa atat de mult sa iti oferi scuzele, un minim a ceea ce poti sa faci dupa ce ai incurcat o situatie. Si efectele sunt imediate. Asta spun cercetatorii care preocupati de acest subiect au ajuns la concluzia ca scuzele sunt eficiente. Mai cu seama cand vine vorba de scuzele inutile.
In plan psihologic este o maniera de a arata ca iti pasa, chiar si cand nu este ceea ce tine de tine sa repari. Cercetatorii de la Harvard spun ca este vorba de influenta sociala. Cum te vor percepe cei din jur? Ca fiind de incredere. Oamenii devin mai ingaduitori. Spre exemplu in cadrul acestui studiu subiectii au fost pusi sa isi ofere scuzele pentru motive fie banale fie inutile in incercarea de a cere ajutor- un strain de pe strada sa accepte telefonul sau mobil pentru o convorbire. De la a oferi scuze pentru ploaia torentiala si pana la alte motive ce nu tin de natura umana succesul a fost unul garantat. Dintr-un grup de 65 peste jumatate au fost cei care au acceptat situatia.
Si cand vine de interactiunea intre oameni lucrurile sunt la fel. Oamenii sunt tentati sa creada ca cel care isi ofera scuzele este un om demn de luat in seama, o persoana care se straduieste sa aiba grija pentru ceea ce face si va incerca mereu sa fie genul de om corect.
Si un caz asemanator este legat de modul in care faci totul. Un experiment de data aceasta face ca un necunsocut sa ceara ajutor celor din jur pentru ca nu poate sa isi deschida masina, avand mainile ocupate cu diverse lucruri. Desigur daca era vorba de catei dragalasi toata lumea accepta, spre deosebire de cazul in care subiectul tinea in brate obiecte mai putin atragatoare.
Comentarii