
Tine evidenta cheltuielilor
Ce economisesti se raporteaza deseori la doua lucruri: cat castigi si cat cheltui. De vreme ce ai control mai mare pentru cat cheltui, este bine sa privesti cheltuielile lunare cu un ochi critic. Noteaza-ti intr-o luna toate cheltuielile. Fii detaliat si nu lasa deoparte nici cele mai mici cheltuieli. Imparte cheltuielile in categorii: rate, facturi telefonie, internet, cablu, utilitati, gaz, mancare si divertisment.
Ai grija sa tii mereu un carnetel cu tine, oriunde mergi si fa-ti un obicei in a nota orice cheltuiala. Fa-ti un tabel in care sa scrii cat cheltui pe saptamana.
Taie din cheltuieli
Dupa ce ai notat timp de o luna toate cheltuielile, fa-ti un raport propriu, cu cheltuielile pentru fiecare categorie in parte. Ai cheltuit 50 lei pe inghetata, ca e vara si e cald. Poate ca luna viitoare cheltui mai putin. Categoric, la fiecare categorie in parte vei vedea ca poti face economie, taind din cheltuielile lunare. Nu fi drastic ci doar incearca sa mai tai din cheltuieli acolo unde crezi ca ai cheltuit prea mult. In momentul in care vei vedea cat vei economisi intr-un an odata cu aceste cheltuieli, vei fi si mai motivat sa o faci.
Poti sa te muti intr-un apartament, garsoniera sau casa mai ieftina?
Poti sa economisesti bani la benzina/motorina mergand la servici cu autobus-ul?
Daca in familia ta sunt doua masini, poti renunta la una?
Poti sa urmaresti din cand in cand reduceri si sa cumperi mai ieftin?
Poti sa mananci mai putin la restaurant? Sa mananci mai mult acasa, sa gatesti mai mult poti? Ai putea economisi sume importante facand piata si gatind mai mult acasa.
Re-evalueaza-ti obiectivele de economii
Dupa ce ai taiat din cheltuieli ai ramas cu 200 de lei pe care ii poti pune deoparte? foarte bine. Poate ca intr-un an iti vei putea schimba mobila intr-o camera sau vei putea cumpara telefoane noi pentru toata familia.
Comentarii