Sistemele hand-free din masina ne distrag atentia

hands free alterare atentie

De ani de zile, sistemele hands-free au fost utilizate pentru a se opta o modalitate mai sigura de a opera la telefonul mobil in timp ce se conduce. Insa, o echipa de psihologi a constatat ca asistentii personali de pe smartphone-uri si sistemele informationale de tip in-car au un impact negativ asupra distribuirii atentiei oamenilor.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Utah au testat asistentul personal al Microsoft- Cortana, Apple Siri si Google Now, rugand 65 de persoane sa foloseasca aceste sisteme pentru a apele numere de telefon, contacte din agenda, sa schimbe muzica sau sa trimita mesaje text. De asemenea, acestia au examinat o selectie de sisteme de voice-calling, voice-contact calling si sistemele de selectare a muzicii in zece masini lansate in anul 2015, lucru testat pe 257 oameni.

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca un conducator auto ce merge cu o viteza constanta de 50 km/h poate fi distras pana la 27 de secunde dupa ce se deconecteaza de la sistemele de telefon.

Alterarea atentiei

„Cei mai multi oameni gandesc in felul urmator: <inchid telefonul si sunt pregatit sa pornesc la drum>. Insa, lucrurile nu stau chiar in acest fel. Am observat ca este destul de dificil pentru ca oamenii sa isi recapete atentia deplina dupa ce au vorbit la telefon. Chiar si trimiterea unui mesaj scurt poate determina aparitia a 30 de secunde de tulburari de atentie”- sustine David Strayer, autor al acestui studiu.

De asemenea, cercetatorii au mai descoperit ca experienta prin care se foloseste sistemul de recunoaste a vocii nu elimina distragerile. „Doar pentru ca aceste sisteme sunt in masina nu inseamna ca este si o idee buna sa le utilizam in timp ce conducem. Acestea pot sa ne distraga foarte usor atentia, reusind sa ne predispuna in fata unor erori din cauza ca devenim frustrati atunci cand le utilizam. Prea multi oameni mor din cauza neatentiei la volan, iar o alta sursa de distragere a atentiei nu ar fi cea mai buna idee. Cel mai indicat este sa nu le folosim atunci cand conducem masina pe drumuri publice”- sustine Strayer.

Un comentariu la „Sistemele hand-free din masina ne distrag atentia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *