Sistemul respirator

Sistemul respiratoral

Sistemul respiratoralOxigenul fiind mobilul primar al tuturor vietuitoarelor, sa respiri este singurul si  cel mai important proces psihologic. Plamanii mamiferelor moderne au evoluat din organele ce respira aer, care s-au dezvoltat in pesti, aproximativ 400 de milioane de ani in urma.

Viata este simfonia ritmica neincetata, jucata cu instrumentul principal fiind respiratia plamanilor si inima bufnind. Aproape toate vietuitoarele isi datoreaza existenta intr-o forma de mecanism de schimb de aer, care filtreaza oxigenul din atmosfera, pentru procesele care genereaza energie.

Sistemul nostru respirator este unul din cele mai sofisticate mecanisme biologice in natura, realizate pentru a activa cel ma imiportant proces de viata a respiratiei celulare aerobice, ce ajuta corpul nostru sa produca energie, din mancare. Realizeaza acest lucru prin rezerva de oxigen si inlaturarea Dioxidului de Carbon.

Intregul sistem respirator este realizat din multe parti, incluzand nasul, gura, laringele, traheea, tubul bronsic, plamani, diafragma, impreuna cu gatul, abdominal si muschii intercostali permit respiratia.

Cand aerul trece prin nasul nostru in pasajul nazal, este filtrat, umezit si incalzit. Peretii cailor respiratorii, sunt aliniate cu parul mic, acoperit de mucuoase, care ajuta sa prinda particulele straine si filtreaza aerul inhalat. Aceste particule ar putea fi mai tarziu expulzate printr-un eveniment de curatare cum este stranutul.

Pentru a preveni intrarea mancarii sai altor lichide prin calea respiratorie, este acoperit de epiglota, un strat subtire de tesut. Ramane deschis in timpul respiratiei, dar inchide calea respiratorie cand inghitim mancare.

Plamanii sunt retele dense de tuburi conectate, care transporta oxigen din aer pentru a hrani trilioane de celule din corpul nostru. Plamanul drept este putin mai mare decat cel stang. Motivul pentru acest lucru este atribuit faptului ca in stanga este plasata inima.

Iata un fapt distractiv. Zona de suprafata a plamanilor, incluzand caile respiratorii si milioane de alveole este aproximativ 70 pana la 100 de metri patrati, ce este de dimensiunea unui teren de tenis.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *