
Oamenii ar trebui sa arate mai mult interes fata de sistemul de canalizare al unui oras. Inafara de faptul ca muncitorii trebuie sa manipuleze perfect deseurile, canalizarea este un teren de lupta impotriva unor boli destul de grave. Holera, febra tifoida, dizenterie si alte infectii fatale exista in retelele de canalizare, infectii care se pot raspandi incredibil de tare prin intermediul unei retele salubre sarace, care afecteaza foarte multe orase din intreaga lume si asta datorita conductelor subterane si statiilor de epurare.
Ne bucuram de acest lux de foarte mult timp, astfel ca ajungem sa uitam ca intr-adevar sistemul de canalizare chiar este un lux. In prezent, cand suntem pe punctul de a ajunge in epoca „oraselor inteligente”, retelele noastre subterane incep sa isi asume noi sarcini, care trebuie sa fie in avantajul sanatatii publice.
„Poti sa spui o multime de lucruri despre o persoana, numai daca preiei o proba microbioma: astfel, se poate spune daca o boala este prezenta, anumite tendinte genetice sau starea generala de sanatate a unui individ”- sustine Carlo Ratti, arhitect, inginer si director la MIT’s Senseable City Lab. Astfel de „probe” traiesc in sistemul de canalizare folosit de noi, motiv pentru care Ratti a dorit sa afle ce fel de microbi se afla in canalele din Cambridge, Massachusetts- aceasta analiza a fost realizata pentru o perioada mai lunga de un an de zile, impreuna cu microbiologul analist Eric Alm dar si alti oameni de stiinta din domeniu.
Mii de virusi in sistemele de canalizare
Astfel, in urma analizarii proiectului, specialistii au descoperit ceva cu totul murdar” la o prima vedere, oamenii de stiinta au colectat probele manual. In prezent, insa, datorita initiativei „Underworlds”, exista roboti automati care pot prelua singuri aceste probe si pot transmite datele catre laboratoarele MIT. Bineinteles, studiul nu a luat sfarsit, insa rezultatele de pana acum sunt impresionante: o singura proba de canalizare contine mai bine de 58.000 de virusi diferiti, iar multi dintre acestia sunt asociati cu gastroenterita, negi pe piele sau gripa.
Ei bine, aceste informatii ar trebui sa fie utile daca ne dorim sa prevenim o infectie la nivel global cu diversi virusi ce se pot raspandi foarte rapid de la un om la altul. „Ganditi-va cat de util ar fi sa stim asa ceva: costurile medicale s-ar reduce semnificativ, am putea salva mii de vieti si am putea ajuta in prevenirea pandemiilor”- sustine Ratti.
Comentarii