Stresul afecteaza sanatatea dar si perceptia

Cel putin o data in viata te-ai confruntat cu stresul. O perioada ce isi gaseste sfarsitul o data cu un proiect sau un vis implinit, in functie de ceea ce defineste factorul de stres in primul rand. Si efectele unei perioade astfel nu se opresc doar la partea estetica si de framantari interioare ci vizeaza si perceptia pe care ne-o formam despre lume si mediul inconjurator.

Un studiu in ceea ce priveste influenta stresului in viata umana- in conditiile in care in lumea actuala este un concept din ce in ce mai raspandit pentru mai toate categoriile de persoane- a fost realizat la universitatea din Wisconsin-Madison. Si surpriza vine o data cu corelatia facuta intre activitatea creierului sub stres, simtul olfactiv si partea emotionala. Se pare ca pana si cele mai inofensive mirosuri vor deveni neplacute.

Descoperirea uimeste din toate punctele de vedere. In primul rand pentru ca sistemul olfactiv si cel emotional sunt alaturate insa nu interactioneaza atat de des. In al doilea rand pentru modul in care acestea isi gasesc un punct comun.

In mod concret studiul a avut in vedere 12 subiecti umani care au fost testati folosind tehnica imagistica. Astfel ca pentru inceput acestia au clasat o serie de mirosuri ca fiind neutre. Dupa ce anumite imagini le-a indus o stare de anxietate aceleasi mirosuri s-au dovedit a fi deranjante, neplacute, deloc neutre asa cum afirmasera la inceput.

Pana la urma cand suntem stresati avem tendinta de a monopoliza starea asupra a tot ceea ce ne inconjoara. Pe scurt in mod normal fiind expusi la mirosuri simtul olfactiv este activ insa cand suntem stresati intervine si factorul emotional, cel care de altfel devine parte a fluxului de procesare olfactiva. Un alt pas care sa dovedeasca care este amprenta unei stari de anxietate in viata noastra.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *