Sute de civili, ucisi dupa capturarea orasului Palmyra

Pe fondul ororilor pe care statul islamic le-a dezlantuit in Orientul Mijlociu, multi observatori sunt ingrijorati gandindu-se la soarta celui mai pretios sit cultural din lume. Ceasul ticaie pentru situl care face parte din patrimoniul mondial, Palmyra, din centrul Siriei. Dupa ce Isis a sters orasul asirian istoric Nimrud din Iraq, luna trecuta, astazi multi se tem de o soarta similara a ruinelor, dupa ce grupul islamist a pus stapanire pe Palmyra.

Acest oras a fost un centru cultural important al lumii antice. Palmyra, un oras situat intr-o oaza cu doua izvoare, din desertul sirian pe drumul caravanelor dintre Damasc (215 km) si Eufrat (120 km).

Orasul a fost capturat de Statul Islamic saptamana trecuta, dupa adevarate lupte. In urma cu cateva zile, oficialii ONU declarau ca mai mult de o treime din populatia de 140.000 de locuitori a fugit din Palmyra.

Pentru Isis, numai artefactele care implica o zeitate sau un cult trebuie sa fie distruse. Acest lucru este valabil si in cazul altarelor de sfinti, doarece ei compromit devotamentul absolut fata de Dumnezeu. Asemenea practici se incadreaza in asa numitele practici politeiste. Conform acestui concept, clericii au libertatea de a distruge pe cei ce se inchina, sau sa distruga icoane, daca acestia le considera ca fiind un mod direct sau indirect de a ccomunica cu Dumnezeu.

Gruparea terorista a ucis aproape 400 de locuitori ai orasului antic sirian Palmira, majoritatea fiind femei si copii. La ora actuala, ISIS controleaza 95.000 de kilometri patrati, adica aproape jumatate din teritoriul sirian. Aceasta pierdere a luptei pune in pericol atat statul sirian cat si comori istorice ale umanitatii.  Valoarea istorica a acestu oras aflat la circa 240 km nord-est de Damasc este inestimabila, deoarece gazduieste ruinele monumentale ale unui mare oras care a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice. UNESCO declara ca arhitectura acesti oras uneste tehnici greco-romane cu traditii locale si este influentata de persi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *