Ulei sintetic vs. ulei normal

ulei motor

Daca vei pasi in interiorul celui mai apropiat atelier auto, vei observa ca sunt folosite diferite tipuri de lubrifianti de catre mecanici, pentru a minimiza efectele frecarii ce se fac simtite pe parcursul functionarii unui automobil. Exista diverse tipuri de agenti de lubrifiere care sunt folositi pentru a ajuta la functionarea diverselor piese componente, de la sisteme de suspensie pana la pistoanele motorului. Mai pe scurt, aproape toate piesele mobile ale vehicolului necesita lubrifiere pentru a se mentine intr-o forma buna si intr-o stare buna de functionare.

Uleiul de motor ajuta la lubrifierea pieselor componente esentiale din blocul motor. Actionand ca agent de lubrifiere, minimizeaza uzura datorata frecarii si se comporta intr-o oarecare masura si ca agent de racire, oferind un strat protector pentru piesele metalice aflate in miscare.

Orice ulei de motor, fie el sintetic sau mineral (normal), contine doua componente esentiale:

1. Stocul de baza – reprezentate de uleiurile ce constituie majoritatea volumului din uleiul de motor, poate fi de trei tipuri: derivate din uleiuri brute, cu un continut de ulei mineral natural, combinatii intre cel sintetic si cel mineral, sau 100% sintetic – compusi sintetizati in mod artificial, prin folosirea anumitor substante si procese chimice.

2. Aditivi – substante chimice diferite continute in uleiul de motor, care optimizeaza eficienta uleiului si imbunatateste functionarea motorului. In majoritatea cazurilor, printre principalii aditivi adaugati se numara: agenti anti-uzura, agenti anti-spuma, agenti anti-coroziune si anti-rugina, inhibitori pentru oxidare, aditivi pentru presiuni extreme, aditivi pentru imbunatatirea gradului de vascozitate.

Ambele tipuri de uleiuri de motor, atat cele sintetice cat si cele minerale, sunt in majoritate solicitate in blocul pistoanelor motorului. Miscarea sus-jos a pistoanelor in forma cilindrica mentine automobilul in miscare, iar uleiul formeaza un strat molecular de protectie pe suprafetele blocului pistoanelor, usurand miscarea acestora. Acesta ar fi unul din avantaje, usurarea miscarilor pistoanelor, iar al doilea avantaj ar fi reducerea substantiala a caldurii formate prin frecare.

Cand si de care sa folosesti?

Uleiul normal de motor este derivat din uleiuri brute, avand o structura moleculara inegala, ce il recomanda pentru motoarele noi. Suprafetele interne ale noului motor, desi apar intr-o forma foarte frumoasa, nu sunt 100% drepte. Prin urmare, suprafetele interne ale blocului pistoanelor se finiseaza, acele puncte si minuscule detalii inexacte sunt corectate datorita frecarii, caldurii si a structurii moleculare inegale a uleiurilor minerale. Dezavantajul ar fi oxidarea acestor uleiuri la temperaturi foarte ridicate, rezultand in emisii poluante mai mari, si de asemenea formarea de depuneri la temperaturi foarte joase.

Uleiurile sintetice nu au aceste neajunsuri, cand vine vorba de temperaturi extreme. Acest tip de ulei de motor ofera rezultate foarte bune, nu numai pentru motoare noi, dar si pentru autovehicule cu o vechime de cativa ani. Daca nu esti pe deplin edificat in acest sens, click aici pentru mai multe detalii in aceasta privinta. Tot ceea ce putem mentiona ca si un neajuns este faptul ca aceste uleiuri sunt putin mai costisitoare fata de cele minerale.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *