Viata ar putea exista pe planeta rosie

In urma misiunii lungi, de un an si jumatate, la bordul Statiei Spatiale Internationale, un grup de fungi cules din Antarctica si-a dovedit capacitatea de a rezista in conditii extrem de dure, cum ar fi cele de pe Marte. Mai bine de jumatate din celule au ramas intacte pe toata perioada studiului- 18 luni de zile- oferind oamenilor de stiinta o noua perspectiva in ceea ce priveste posibilitatea de a exista viata pe Marte. Aceste probe fungice, impreuna cu niste mostre de licheni din Spania si Austria, au permis cercetatorilor europeni sa evalueze supravietuirea si stabilitatea formelor de viata microscopice pe planeta rosie.

Fungii preluati din Antarctica sunt, de obicei, gasiti in fisurile rocilor din aceasta zona uscata, ostila. Oamenii de stiinta au preluat probe a doua specii de fungi- Cryomyces antarcticus si Cryomyces minteri- din vaile uscate ale Antarcticii. Aceste micoorganisme, impreuna cu o serie de licheni, sunt singurele creaturi capabile de supravietuire in mediu dur, unde nici macar gheata si zapada nu pot sa faca fata vanturilor extreme.

Mediu spatial extrem

Astfel, cercetatorii au plasat fungii pe o platforma numita EXPOSE-E, care a simulat conditiile extreme intalnite pe Marte. EXPOSE-E a fost dezvoltat de catre Agentia Europeana Spatiala, si a fost trimis catre ISS. Apoi, probele de fungi din Antarctica au fost expusi la conditiile de pe Marte timp de 18 luni: 95% CO2, 1.6% argon, 0.05% oxigen, 2.7% nitrogen si 370 ppm de H2O, toate la o presiune de 1000 pascali. Unele probe au fost expuse la radiatii UV comparabile cu cele de pe Marte, mai mari de 200 nanometri, in timp ce altele au fost expuse la radiatii mai slabe.

In cele 18 luni de studiu, mai bine de 60% din celule au reusit sa supravietuiasca. De asemenea, oamenii de stiinta au analizat si efectele conditiilor spatiale extreme, folosind mostre atat de la fungi, cat si de la licheni. Astfel, probleme au fost expuse la un „mediu spatial extrem”, in care temperaturile se aflau intre -21.5 si +59.6°C. In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca acestea pot supravietui in cele mai ostile conditii. „Rezultatele ne ajuta sa evaluam capacitatea de supravietuire si stabilitatea pe termen lung a microorganismelor, pe suprafata lui Marte. De aceea, acest studiu este atat de important in stiinta”- sustin cercetatorii.

Blogger: Cristina M.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *