
Demeter, zeita agriculturii, este una dintre cele mai importante zeite din mitologia greaca. Demeter este asociata cu constelatia fecioarei si, de aceea, in foarte multe descrieri apare ca o facioara care tine un manunchi de grau in mana. Societatea greceasca era predominant agrara, in jur de 80% din populatia greceasca fiind implicata in activitati legate de agricultura. Acest lucru s-a manifestat si prin religia acestora. Tinand cont de faptul ca grecii se rugau la o multime de zei si zeite, ar fi prea mult sa discutam despre toti si am ales sa vorbim doar despre una dintre marile zeitati grecesti si anume despre zeita agriculturii si a fertilitatii, Demeter.
Se crede ca demeter a invatat lumea tehnicile producerii de mancare, aducand cu sine si agricultura. De aceea, Demeter ocupa un loc foarte important in panteonul grecesc, fiind si sora zeului suprem si regele tuturor zeilor, Zeus. Fiica lui Demeter, Persefona, personificarea vegetatiei si a bunatatii, ocupa de asemenea un rol foarte important in mitologia greaca, alaturi de mama sa. Demeter este bine cunoscuta pentru binecuvantarile pe care le-a facut asupra oamenilor. Philomeles, unul dintre fii lui Demeter, a fost cel care a inventat plugul si a ajutat foarte mult la inventarea si dezvoltarea agriculturii.
Potrivit lui Isocrate, Demeter a dat doua daruri mari omenirii. Primul reprezinta agricultura, iar al doilea reprezinta misterele. In Odiseea, Homer o descrie pe Demeter ca o zeita cu parul blong, responsabila cu separarea cojilor de catre grau. Acest lucru simbolizeaza faptul ca Demeter se ocupa cu ridicarea omului de la rangul de muritor la rangul de divin. Simbolul lui Demeter este snopul de grau, pe care aceasta il tine adesea in maini. Acesta este o planta sacra si este folosit pentru venerarea zeitei. De asemenea, o alta planta venerata in cinstea lui Demeter si foarte apreciata de catre vechii greci este macul rosu.
Comentarii